Виставка відомого іконописця Романа Василика і його учнів

16:40 9 травня 2024 р.

Фото до новини

На виставці представили 33 роботи народного художника України та його студентів.

Про це повідомила Львівська обласна військова адміністрація, пише DailyLviv.com.

Професор Львівської національної академії мистецтв, народний художник України, заслужений діяч мистецтв України Роман Василик є автором понад 500 ікон. Роботи Романа Василика прикрашають храми не лише України, але й за кордоном, зокрема Австралії, Бельгії, Бразилії, Ватикану, Великої Британії, Польщі, Португалії.

Напередодні, 8 травня, в Історико-краєзнавчому музеї м. Винники відбулось відкриття виставкового проєкту «Роман Василик та його іконописна школа».

Ікони мистця та його студентів – світлі й відкриті; лики, зображені на левкасах, емоційно контактні й здебільшого теплі. Кожна робота містить у собі енергію іконописця, через що їх хочеться розглядати, «увібрати» в себе й довго берегти в пам’яті. На іконах присутній також національний мотив, в якому споглядач помічає видатних діячів, що боролися за Україну, державних зачинателів. У цьому й полягає одна з особливостей українського іконопису.

На виставці представили 33 роботи автора виставки та його студентів. 

Роман Василик нагороджений Грамотою та Орденом Верховних апостолів Петра і Павла Папою Римським Бенедиктом, Благословенною грамотою Патріарха Київського та всієї Руси-України Філарета, Благословенною грамотою Патріарха Української греко-католицької церкви Любомира Гузара, Почесною грамотою Президента України, Орденом Петра Могили. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів